diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Maruja MALLO (Viveiro, 1902 - Madrid, 1995), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Maruja MALLO (Viveiro, 1902 - Madrid, 1995)

fotografia de Maruja MALLO

dades bàsiques de Maruja MALLO

Vídeo (entrevista, ressenya, notícia):

© TVE. "Imprescindibles", 2013 | Maruja Mallo, [en castellà]

© TVE. "Imprescindibles", 2013 | Maruja Mallo [en castellà]

Informació extesa de Maruja MALLO

Biografia:Maruja Mallo es va formar a l'Escuela de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, al costat d'artistes com Dalí. Malgrat el seu academicisme inicial, es va integrar amb rapidesa en l'avantguarda i es va relacionar amb el grup d'artistes vinculat a la Residencia de Estudiantes, sobretot amb Luis Buñuel (1900─1983) i Federico García Lorca (1898-1936). El 1925 va iniciar una relació amorosa amb Rafael Alberti (1902-1999) que influirà en la seva creació artística.

El 1927, quan es traslladà a Tenerife, la seva obra es tornà més transgressora. A la seva tornada a Madrid començà una sèrie de dibuixos que va denominar "Estampas", caracteritzats per la seva cerca de l'inconscient. El 1928 va conèixer a Ortega i Gasset, que impulsà la seva carrera en organitzar-li una mostra en els salons de la Revista de Occidente. En aquesta mateixa època, la crisi de la seva relació amb Alberti fa que es refugiï encara més en el surrealisme i en una prolífica producció artística. El 1932, gràcies a una beca de la Junta de Ampliación de Estudios, viatjà a París, on conegué a Joan Miró (1893-1983) i André Bretón (1896-1966).

Després del seu retorn a Espanya va obtenir una càtedra de Dibuix. En aquesta convulsa etapa prèvia a la guerra civil, es declarà compromesa amb la República i, en esclatar la contesa, la persecució de la seva parella en aquell moment, Alberto Fernández Mezquita, l'obligà a exilarse a Buenos Aires amb l'ajuda de la seva amiga i poetessa Gabriela Mistral, cònsol de Xile a Lisboa. Allí desenvoluparà la seva etapa còsmica, en la qual recreà la naturalesa sud-americana.

Després del franquisme, al seu retorn a Madrid, Mallo es convertí en una musa de la Movida madrilenya dels anys vuitanta.

[font: www.coleccionbbva.com]

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.