diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Joaquim MIR (Barcelona, 1873 - 1940), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Joaquim MIR (Barcelona, 1873 - 1940)

fotografia de Joaquim MIR

dades bàsiques de Joaquim MIR

Informació extesa de Joaquim MIR

Biografia:



Joaquim Mir va néixer el 7 de gener de 1873 a Barcelona. Va convèncer als seus pares de poder formar-se com a pintor, però amb la condició de continuar treballant en el negoci familiar (una merceria). Es va convertir en deixeble de Lluís Graner i es va inscriure a l'escola oficial de la Llotja a Barcelona. El 1894 va començar a exposar la seva obra i a l'any següent se'n va anar a Madrid a copiar obres de Velázquez i concursar per una pensió de pintura de paisatge amb destinació a Roma -convocada per l'Academia de Bellas Artes de San Fernando- que no li van donar. Quatre anys més tard, el 1899, amb el currículum ostensiblement millorat, ho va tornar a intentar i el van tornar a rebutjar.

Mir es va irritar i a cap al final de l'any va decidir sumar-se –segons la teoria més repetida- al viatge que Santiago Rusiñol es disposava a fer a Mallorca. Si hi va poder anar va ser perquè el seu oncle Avel·lí Trinxet li va pagar les despeses a canvi de tota la seva producció pictòrica (es va acabar convertint en el seu marxant fins el 1919). Fins el 1904, Mir va passar llargues temporades allí, entrant en contacte amb altres pintors com el pintor simbolista belga William Degouve de Nuncques o el paisatgista mallorquí Antoni Gelabert. No obstant això, la tendència que va tenir Mir a l'illa va ser la d'aïllar-se, especialment quan va descobrir el Torrent de Pareis (un paratge insòlit, feréstec, captivador) i es va instal·lar a Sa Calobra. El 24 d'abril de 1904, després d'una caiguda (de la qual es desconeixen la majoria de detalls), Mir es va veure obligat a tornar a Catalunya i va acabar ingressat a l'Institut Psiquiàtric de Reus (el dia 11 de gener de 1905), on va romandre fins al mes d'octubre de 1906.

Durant la seva recuperació es va instal·lar –juntament amb la seva mare i la seva germana Pilar- als pobles de Maspujols i L'Aleixar, molt pròxims a l'institut psiquiàtric, però el 1914 van marxar a viure a Mollet del Vallès, on residia la germana gran de Mir (Joana). Després d'una breu estada a Caldes de Montbui (1919), es va instal·lar el 1921 a Vilanova i la Geltrú (aquest any es va casar amb María Estadella, oriünda del lloc), d'on ja no es va moure (la seva afició col·leccionista començà allà, gràcies a la seva folgada situació econòmica; la part dedicada a la ceràmica es pot veure actualment al Museu Vicenç Ros de Martorell). Durant la Guerra Civil, el seu posicionament favorable a la República va provocar un empresonament breu el 1939, del qual Mir no es va recuperar anímicament. El 27 d'abril de 1940, després d'una intervenció quirúrgica, va morir al carrer Gran de Gràcia.

Abans de la seva arribada a Mallorca, l'obra de Mir es va centrar en un tipus de naturalisme lluminós i testimonial, marcat inicialment pel seu primer mestre Lluís Graner (molt més clàssic que el seu pupil) i els seus companys de generació, especialment els agrupats sota el nom de “Colla del Safrà” (Canals, Pichot, Juli Vallmitjana, Gual i Nonell, amb qui també va anar a escola), dits així pels intensos acoloreixis cadmis que utilitzaven als paisatges suburbials que pintaven. L'obra que resumeix tot aquest període és La catedral dels pobres (1898), pertanyent a la Col·lecció Carmen-Thyssen Bornemisza. El seu descobriment de Mallorca va donar peu a una interpretació lliure del paisatge del nord de l'illa, desbordant en formes i colors, que va conduir a uns resultats –sense que Mir fos conscient d'això- sense parangó a la pintura europea (v. Torrent de Pareis, 1902; Es Baluard, Palma). Un estil que Mir va continuar desenvolupant durant la seva estada en terres tarragonines, en nombrosos olis i pastels (v. Poble escalonat, c. 1906 - 1909; Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona), que va pintar mentre seguia amb la seva recuperació. Amb el trasllat al Vallès, el seu paisatgisme es va moderar en la forma, una tendència que va mantenir a Vilanova i la Geltrú...

[llegir més...]

Obra:

Interior d'església

Interior d'església
Joaquim MIR. Interior d'església, 1914

Llibreria / recursos:

Exposicions i activitats (selecció):

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.