Fitxa de Museu de l'Estampació de Premià de Mar
Dades de contacte de Museu de l'Estampació de Premià de Mar
- Nom de l'espai
- Direcció
- Joan XXIII, 2 | 08330 Premià de Mar
- Situació
- Google Maps
- Telèfon
- +34 937 529 197
- Correu-e
- museu@premiademar.cat
- Web
- museuestampacio.pdm.cat/
- Horari habitual
- 11.00 - 14.00 (dissabtes i diumenges)
- Dies gratuïts
- cap
- Tipus de fons
- monogràfic
Sobre aquest espai:
El Museu de l'Estampació de Premià de Mar és l’únic museu a l’Estat espanyol especialitzat en aquest procediment tèxtil. El motiu pel que aquest es va fer a Premià de Mar rau en el fet que en aquesta localitat hi ha hagut una activitat fabril en el camp de l’estampació de primera magnitud, especialment durant el segle XX, on destaca la fàbrica “Lyon Barcelona S.A.”. Aquesta fou la introductora del sistema d’estampació a la lionesa a Espanya i, al voltant de la fàbrica, es va desenvolupar tot un seguit d’oficis, amb tallers i persones que treballaven tant en l’estampació com en la fabricació i gravat de motlles, o bé com a clixetistes i dibuixants.
La col·lecció conté objectes que il·lustren tot el procés productiu, des de dibuixos originals, proves, motllades, motlles, eines i màquines per fabricar els motlles, maquinària d’estampació i accessòria, així com una notable quantitat de mostraris del producte final, de teles estampades, així com algunes peces confeccionades. Però també s’ha recollit documentació d’arxiu, a mes de llibres i revistes, que constitueixen una magnífica biblioteca especialitzada. Les peces provenen majoritàriament d’indústries de Catalunya, entre les quals el volum mes important és el llegat de les empreses La España Industrial, Ponsa, Lyon-Barcelona, Vilumara, Vidiestil, Pàmies, Satex o Campins, entre d’altres. Els teixits de la col·lecció abasten des de les primeres impressions amb motlles de bac, màquines de perrotina, planxes de coure, màquines de cilindres i màquines de lionesa plana i rotativa, fins a les tècniques més innovadores d’estampació digital per injecció de tinta.
Promogut per l'Associació d’Estudis Científics i Culturals de Premià de Mar (AECC), que l’havia acollit a les dependències del carrer d’Àngel Guimerà, el museu passà a ser municipal l'any 1979. Set anys després, s'inaugurà la primera exposició permanent del seu fons (a la Masia de Can Manent) i no va ser fins el 4 d’abril de 2002, quan obrí les portes a la seva seu actual, la rehabilitada Fàbrica del Gas, un edifici construït el 1884, d’estil de transició entre el neoclàssic i el modernisme industrial, que en el moment de la rehabilitació era l’única fàbrica de gas d’hulla que quedava dempeus a Catalunya (encara conservava l’estructura que havia tingut des del moment de la seva creació, tret dels forns que hi havia hagut al centre del pati, que havien estat desmantellats).