Fitxa de Fundación Picasso
Dades de contacte de Fundación Picasso
- Nom de l'espai
- Direcció
- Plaza de la Merced, 15 | 29012 Màlaga
- Telèfon
- +34 951 926 060
- Correu-e
- info.fundacionpicasso@malaga.eu
- Web
- fundacionpicasso.malaga.eu
- Horari habitual
- 09:30 - 20:00 (tots el dies, incloent festius, a excepció del 24 i 31 de desembre que es tanca a les 15:00) || Dimarts (novembre - març), 1 de gener i 25 de desembre: tancat
- Dies gratuïts
- diumenges a partir de les 16:00
- Tipus de fons
- art modern i contemporani
Sobre aquest espai:
La Fundación Picasso ha aconseguit reunir una col·lecció d'obres d'art formada per més de quatre mil peces de més de 200 artistes diferents. La primera incorporació important va ser la carpeta de gravats Sueño y mentira de Franco, fruit d'una donació del 1989, a la que va seguir una altra de deu llibres il·lustrats, el 1992, a càrrec de Marina i Christine Picasso, respectivament. Entre les peces d'art de la fundació destaca el quadern de dibuixos preparatoris de Picasso -realitzats en 1907- per a la seva obra Les senyoretes d'Avinyó, única presència d'aquest tipus d'esbossos a col·leccions espanyoles. El valor simbòlic i artístic d'aquest quadern, adquirit el 2006, és realment excepcional. Aquests 84 dibuixos es complementen amb un important repertori d'obra gràfica de Picasso, que comprèn períodes estètics compresos entre 1905 i 1971, amb diverses tècniques com l'aiguafort, linogravat o punta seca. La col·lecció de litografies està composada per 238 obres realitzades entre 1930 i 1960, que formen un conjunt especial, fins a l'extrem de ser el segon més important al món (el nucli principal va ser la col·lecció Jan Lohn, adquirida el 2004, amb un total de 223 obres).
Així mateix, hi ha un important conjunt de més de 50 llibres il·lustrats per Picasso i altres artistes com Miró, Chagall o Max Ernst, que suposen -en el cas del pintor malagueny- més de 500 gravats, amb tècniques i iconografies molt variades. La fundació compta, a més, amb una selecció de 34 peces de ceràmica creades entre 1940 i 1946, representatives de la producció picassiana, així com amb la important carpeta de gravats de Picasso Suite dels Saltimbanquis, cedida en dipòsit. Completen aquests fons una selecció de fotografies originals de Juan Gyenes que reflecteixen els últims anys de la vida de Picasso; el llegat d'escultures de Frank Rebajes; una col·lecció de pintura i escultura d'autors malaguenys contemporanis que comprèn des de la generació dels 50 fins als nostres dies (una bona part de la qual s'exposa al Museo del Patrimonio Municipal de Málaga) i 2.443 peces de fons gràfics amb creacions d'artistes contemporanis nacionals i internacionals, tals com Christo, Francis Bacon, Tàpies i Chillida, entre d'altres. La fundació també disposa d'un Centre de Documentació format per una biblioteca especialitzada en art i fonamentalment en Picasso, a més d'un ampli fons de material audiovisual i d'hemeroteca.
L'edifici que alberga la fundació està enclavat en un conjunt arquitectònic anomenat Casas de Campos, denominades així pel seu promotor, Antonio Campos Garín, marquès de Iznate. Encara que els plànols de 1869 d'aquestes cases són obra de l'arquitecte municipal Rafael Moreno, l'edifici que fa cantonada amb el carrer de la Merced (on va néixer Pablo Picasso), ja estava construït des de 1861 seguint el disseny del mestre d'obres Diego Clavero (tots dos edificis, igual que la resta de l'illa, ocupaven l'espai que havia estat destinat al convent de Santa María de la Paz). La casa natal de Pablo Picasso, al núm. 15 de la Plaza de la Merced de Málaga, fou declarada el 1983 Monument Històric-Artístic d'Interès Nacional; el 1988 l'Ajuntament de Málaga crearia un organisme oficial amb l'objectiu d'estudiar i promoure l'obra i la figura de l'artista; el 1991 la convertiria en un museu; el 1998 s'inauguraria la rehabilitació i ampliació d'aquest i el 2005 obriria les portes de la seva nova sala d'exposicions.