Fitxa de Museu Comarcal de Manresa
Dades de contacte de Museu Comarcal de Manresa
- Nom de l'espai
- Direcció
- Via de Sant Ignasi, 36 | 08241 Manresa
- Situació
- Google Maps
- Telèfon
- +34 938 741 155
- Correu-e
- museu@ajmanresa.cat
- Web
- museudemanresa.cat/
- Horari habitual
- 10.00 - 14.00 i 17.00 - 20.00 (dissabtes); 10.00 - 14.00 (diumenges); visites concertades (dimarts - divendres); dilluns tancat.
- Dies gratuïts
- tots els primers diumenges de mes i les festes locals.
- Tipus de fons
- divers
Sobre aquest espai:
De temàtica pluridisciplinar, les col·leccions que exposa el El Museu Comarcal de Manresa se centren en l'art i la història de Manresa, el Bages i Catalunya. El museu té el seu origen el 1896 quan l'ajuntament obrí un museu-biblioteca a les seves dependències. Després de la Guerra Civil, el 1941, el museu tornà a obrir les portes ocupant l'actual seu, l'Antic Col·legi de Sant Ignasi i les col·leccions que havien fet els centres excursionistes (el de la Comarca de Bages, fundat el 1905 i el Montserrat, fundat el 1923) quedaren incorporades al museu, com també altres objectes artístics procedents del salvament de patrimoni durant la guerra, la major part dels quals pertanyien a esglésies de la ciutat enderrocades durant els anys de conflicte. Després d'haver estat uns anys tancat, el 1977 es reinaugura amb una renovada presentació.
Pel que fa a l'edifici, el museu està ubicat a l'antic Col·legi de Sant Ignasi. Ocupa un lloc molt proper a la Cova de Sant Ignasi, un edifici d'estil barroc, i de l'església gòtica de Santa Maria, La Seu (per aquest indret transcorria antigament el camí que venint des de Barcelona entrava a Manresa pel portal de Sant Llúcia). El va construir l'orde jesuïta a mitjan del s. XVIII, al costat de l'hospital medieval de Santa Llúcia, en un lloc on des de principis del segle XVII havien començat a instal·lar-s'hi alguns membre d'aquest orde religiós que volien estar a prop d'indrets molt significats en la vida d'Ignasi de Loiola, que va viure a Manresa prop d'un any entre 1522 i 1523. Destinat a l'ensenyament en règim d'internat va ser regit pels jesuïtes de manera discontínua fins el 1892 en què es traslladen definitivament al nou col·legi de Sant Ignasi de Sarrià. Des de 1835 la titularitat havia passat a mans municipals. Arquitectònicament és un gran edifici de planta quadrangular bastit a l'entorn d'un ampli claustre central d'estil neoclàssic.