Fitxa de Museu Etnogràfic de Ripoll
Dades de contacte de Museu Etnogràfic de Ripoll
- Nom de l'espai
- Direcció
- Plaça de l’Abat Oliba, s/n | 17500 Ripoll
- Situació
- Google Maps
- Telèfon
- +34 972 703 144
- Correu-e
- museuetnografic@ajripoll.cat
- Web
- www.museuderipoll.org/
- Horari habitual
- 10.00 - 13:30 i 16.00 - 18.00 (dimarts - dissabte); 10.00 - 14.00 (diumenges i festius). Juliol, agost, setembre i Setmana Santa: 10.00 - 13:30 i 16.00 - 19.00 (dimarts - dissabte); 10.00 - 14.00 (diumenges, festius i dilluns del mes d'agost)
- Dies gratuïts
- últim diumenge de mes.
- Tipus de fons
- monogràfic
Sobre aquest espai:
A finals del segle XIX es féu patent, entre la burgesia il·lustrada del Ripollès, la consciència que un gran patrimoni tradicional estava a les portes de l’oblit. La industrialització havia fet que l’entorn aparentment immutable dels seus avantpassats canviés ràpidament. Aquella minoria sensibilitzada s’adonà que calia preservar la memòria dels temps antics com a lliçó per al futur. Al mateix temps, a Catalunya, aquells aspectes de la pròpia cultura s’elevaven a la categoria de símbols nacionals destinats a reconèixer la pròpia identitat. Aquest fou l’esperit de la Renaixença, el mateix que animà el naixement del folklore, l’arxivística i l’excursionisme. Fruit de tot aquest ambient, es crea el 1929 l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, a les golfes de l’església de Sant Pere. Fou el primer de Catalunya dedicat a l’etnografia i durant gairebé setanta anys -de forma ininterrompuda- va recollir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni de la comarca. El març del 2011, després de 10 anys de readaptació, obrí altra vegada les portes per seguir preservant i enriquint el seu fons centrat en el patrimoni etnològic material i immaterial del Ripollès i el Pirineu Oriental.
El museu compta amb dos espais més: l’Scriptorium de Ripoll (una exposició permanent, que de manera interactiva i didàctica ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va tenir al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d’Europa) i la Farga Palau, fundada al segle XVII i que va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l’any 1978 (el 1997, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya adquirí la planta on s'ubicava).