Fitxa de Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi
Dades de contacte de Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi
- Nom de l'espai
- Direcció
- Passeig d'Isabel II, 1 (Casa Llotja / 2n pis) | 08003 Barcelona
- Situació
- Google Maps
- Telèfon
- +34 933 192 432
- Correu-e
- secretaria@racba.org
- Web
- www.racba.org
- Horari habitual
- 10:00 - 14:00 (dilluns - divendres)
- Dies gratuïts
- tots
- Tipus de fons
- art modern i contemporani
Sobre aquest espai:
El Museu de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi és continuador directe d'un dels primers museus d'art que van existir a Catalunya, el de l'Escola de Llotja, establerta per la Junta de Comerç l'any 1775. L'Escola va crear el museu amb finalitats pedagògiques, aplegant obres que servissin de model als estudiants, com exercicis dels professors i dels alumnes premiats i pensionats. Ben aviat es va començar a ampliar amb fons procedents d'esglésies i convents afectats per la guerra del francès i les desamortitzacions, com també amb adquisicions i donacions diverses, que n'elevaren el nivell i la representativitat. El Museu de l'Acadèmia és un centre de referència per a l'art català dels segles XVIII-XIX. Conserva a la seva seu històrica de la Casa Llotja de Mar obres fonamentals d'artistes com Damià Campeny, Antoni Solà, Josep Flaugier, Claudi Lorenzale, Marià Fortuny, Lluís Rigalt, Pelegrí Clavé, Ramon Martí i Alsina o Antoni Caba. Hi són representats els gèneres i les temàtiques que predominen en l'art del neoclassicisme, el natzarenisme, el romanticisme i el realisme.
L’origen de l’edifici es remunta al segle XIV, quan els mercaders proposaren a Pere III el Cerimoniós que bastís una llotja que facilités la creixent activitat comercial que duien a terme a Barcelona (abans havien de fer els intercanvis en porxats i alfòndecs a prop de la platja). Primerament es va construir la Sala de Contractacions (d’estil gòtic) i posteriorment s’hi van anar afegint la resta d’espais. L'any 1771, quan la Reial Junta Particular de Comerç de Barcelona va recuperar el control de la Llotja, decidí ampliar l'edifici. El procés –que li conferiria l’aspecte neoclàssic actual- acabaria l’any 1819.
Des de 1959, també és la seu de la Fundació Ynglada-Guillot, entitat creada seguint les voluntats de Pere Ynglada i que organitza cada any un Concurs Internacional de Dibuix.