Fitxa del llibre Jacint Morera. Construir des de la senzillesa
Comentari del llibre
Monografia de referència sobre l'artista, on es repassa el seu vincle amb Terrassa, Cadaqués i Calonge i s'analitza la gran multiplicitat d'estils que conreà.
"Una trobada fortuïta amb una obra seva, L’Odissea, em va fer preguntar qui era aquell artista desconegut per mi, que pintava damunt d’una mena d’estuc sintètic i que ho feia d’aquella manera tan particular al final de la dècada dels cinquanta. El pas següent fou preguntar a un dels dos amics terrassencs que tenia en aquell moment (en Morera havia nascut a Terrassa el 1915) si tenia notícies d’aquest autor: no només sabia qui era, van ser veïns, va redactar l’entrada sobre ell a l’Enciclopèdia Catalana, tenia obra i sobretot no tenia cap dubte sobre la vàlua artística del seu amic. Lògicament, per a ell no era un personatge, era en Cinto.
Vaig voler saber més i em vaig topar molta més gent, que m’explicava històries sobre el “seu” Cinto i de la persona que més el va sentir com a seu: la Sole, la núvia eterna que sempre li donà suport. Totes em van ser explicades, fruit de la memòria, del contacte directe amb ell. Jo això no ho tindré mai, però després d’haver-me remirat la seva obra i els seus escrits, he pogut conformar, imaginar, el “meu” Cinto: un artista que poques vegades estigué satisfet de la seva obra, que això el dugué a una recerca contínua, a estar ben informat de l’actualitat artística, a oblidar-se del mercat, a fer un grapat d’obres memorables. Un home sorrut al primer toc, segons conten, però que es guanyà l’amistat de molts, que durant la Guerra Civil féu uns dibuixos plens de tendresa i humor, que no tenia televisió, ni cotxe, que féu vida d’ermità a Calonge i que se sentia prou lliure per etzibar als seus conciutadans en un pregó de festa major –amb més o menys sornegueria– que tots plegats formem part d’una “raça decadent”, en la qual “anem programats, ordenats i computats”.
M’imagino en Cinto recol·lectant les arrels, troncs, suros i pedres pels rodals de Calonge per construir –en una de les moltes etapes que travessà– les seves peculiars “escultures”. Allà no hi havia programació, ni tampoc cap Calipso que li fes de guia per trobar el material adequat per facilitar-li la tornada a l’estudi, la seva Ítaca particular: només el seu esperit de construir des de la senzillesa –com sempre féu, fos quin fos el camí on es trobés– una obra que el deixés prou satisfet".
- Miquel-Àngel Codes Luna (fragment del "Pòrtic")
Dades del llibre / recurs Jacint Morera. Construir des de la senzillesa
- Format
- llibre
- Família
- realitats
- Gènere
- biografies, monografies, textos autògrafs
- Tema
- artistes i grups artístics
- Cronologia
- XX
- Àmbit geogràfic de referència
- Catalunya
- Títol
- Jacint Morera. Construir des de la senzillesa
- Autoria
- Miquel-Àngel CODES LUNA
- Edició
- 1
- Lloc d'edició
- Barcelona
- Editorial
- Lunwerg
- Any
- 2010
- Nombre de pàgines
- 209
- Mides
- 31 x 24,5 cm
- Llengua de publicació
- català
- Artista vinculat
- Jacint MORERA
- ISBN/Dipòsit legal
- 9788497857024