diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Oli Safo arrojándose al mar

Obres

Fitxa de l'obra Safo arrojándose al mar

imatge de Safo arrojándose al mar
Safo arrojándose al mar 1881

Comentari de l'obra Safo arrojándose al mar

S’havia instal·lat feia poc a Madrid. S’apropaven les dates de la Exposición Nacional de Bellas Artes de 1881 –el certamen artístic oficial més important del país- i es volia donar a conèixer, trencar amb l’anonimat d’una vegada per totes i entrar a l’olimp dels pintors coneguts. Havia d’escollir un tema imponent, vinculat fos com fos amb la literatura clàssica. Els acadèmics només el tindrien en compte si l’asunto era prou elevat. Potser va ser una elecció seva o un suggeriment del seu amic escriptor Víctor Balaguer, però Miquel Carbonell i Selva acabà triant com a tema el suïcidi de Safo, la poetessa grega.

Segons una llegenda tardana (segles després, el poeta romà Ovidi dedicaria al tema una de les seves quinze Heroides), Safo es va enamorar del jove Faó i al veure que aquest no li corresponia, desesperada, decidí llançar-se al mar des de la roca de Lèucada. En els seus versos, la Safo real demostrà tenir una extraordinària habilitat per descriure els símptomes físics de l’amor, de presentar el desig com una potència irracional, una malaltia que colpeix sense defensa. “Eros m’agità els sentits” deixà escrit.

Mirant el quadre, sembla com si Carbonell empatitzés amb tot això i decidís portar la composició al límit, convertint la poetessa i la mar –que s’agiten a la vegada- en un sol ésser, elevant el dramatisme al màxim: ella, un cop ha llançat la cítara, a punt de saltar; l’onatge, violent; la llum, tenebrosa; i nosaltres, per acabar-ho d'adobar, rere d’ella sense poder-hi fer res.

Si el pintor Antoine-Jean Gros va apostar en la seva versió per congelar l’instant (un oli de 1801 al Musée d’Art et d’Histoire Baron Gérard de Bayeux); Théodore Chásseriau pel desvari de la protagonista (aquarel·la de 1840 al Musée du Louvre de París) i el meu adorat Gustave Moreau pel racó més fosc dels sentiments provocats pel despit (una altra aquarel·la de 1871-2 conservada al Victor & Albert Museum de Londres), Carbonell va apostar-ho tot a una sola carta: el cop d’efecte. A fe de tots els déus que ho va aconseguir i que els senyors acadèmics ho deurien aplaudir.

- Miquel-Àngel Codes Luna

Dades de l'obra Safo arrojándose al mar

Autoria
Miquel CARBONELL SELVA (Molins de Rei, 1854 - Barcelona, 1896)
Títol
Safo arrojándose al mar
Datació
1881
Mides
250 x 170 cm
Tècnica
oli
Suport
tela
Ubicació
Museo del Prado (Madrid)

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.