Fitxa de Maria de Lluc SERRA ARMENGOL (Sabadell, 1981)
dades bàsiques de Maria de Lluc SERRA ARMENGOL
Activitats futures:
Informació extesa de Maria de Lluc SERRA ARMENGOL
Biografia:
Maria de Lluc Serra Armengol és doctora per la Universitat de Girona (2014). La seva formació acadèmica s’inici amb la llicenciatura en història de l’art (Universitat de Girona, 2004) i es complementà amb el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural en l’Àmbit Local (Universitat de Girona, 2005-2006). L’any 2008 li fou concedida una beca de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural per a la realització de la seva tesi doctoral. El 2009, una beca de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) li permeté de realitzar un estudi sobre els museus etnològics a la dècada de 1940 (Revista d’Etnologia de Catalunya, Barcelona, 2009).
Com a investigadora s’ha especialitzat en dos móns molt diferents. D’una banda, en l’art oriental —o art asiàtic—, al qual dedicà la seva tesina realitzada l’any 2008 amb el títol Les col·leccions d’art extremo-oriental als museus públics catalans. La fascinació per Orient. De l’altra, la seva recerca més recent l’ha portada a fer una tesi doctoral sobre el que succeí amb el retorn —per part de les autoritats franquistes— de les obres d’art que foren confiscades durant la Guerra Civil, així com a l’estudi general de la història i l’evolució dels museus catalans des de l’any 1936 i durant els primers anys de la dictadura franquista.
Ha participat en diversos seminaris, congressos i conferències, i ha publicat sobre l’art oriental i el col·leccionisme català dels segles XIX i XX (Serra d’Or, 2009; Revista de Museologia, 2009, i Agathon, 2013); és coautora, juntament amb Esther Alsina i Jordi Gimferrer, del capítol «El Pla de l’Estany» de l’Atles paisatgístic de les terres de Girona (Girona, Diputació de Girona, 2010), i també és autora, juntament amb Gabriel Alcalde, d’un estudi sobre els museus catalans durant els primers anys de la dictadura franquista, editat per la Universitat de Barcelona l’any 2012, en motiu del congrés internacional La dictadura franquista. La institucionalització d’un règim (Universitat de Barcelona, Barcelona, 21-23 d’abril de 2010).