diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Bloc del director

FAEDOR FAEDOR logo miquel-angel-codes-luna

Bloc de Miquel-Àngel Codes Luna

Sóc . Dirigeixo diderot! Art i accions artístiques. Aquest és un bloc de crítica d’art que es pot fer, que haig de fer.

Carta oberta a la nova consellera de cultura Sònia Hernández

Carta oberta a la nova consellera de cultura Sònia Hernández
Interior del Palau Marc (fragment). © Bob Masters / Generalitat de Catalunya

Abans que res, felicitats pel nomenament. És un càrrec que suposa un gran honor i també una gran responsabilitat. Si Catalunya (i els països en general d’aquest planeta) rutllessin com toca, la seva conselleria seria de les més importants, però no ho serà, com li ho recordarà aviat el Departament d’Economia. El recursos dels que disposarà seran escassos i això no serà culpa seva, però sí del govern del que vostè formarà part. Per tant, batalli pel mínim del 2% que demana el sector (aquest, segur, li farà costat, al marge de les afinitats o desacords que tingui amb el Departament). Ara bé, al marge del pressupost que finalment disposi, vostè té un deure inajornable que cap dels seus predecessors ha volgut afrontar.

Sra. Hernández, el seu departament necessita una reforma urgent. De dalt a baix. En una ocasió li vaig demanar al conseller Santi Vila que hi posés imaginació i ell em va respondre que la imaginació eren “els recursos econòmics”. No puc estar més en desacord: posar-hi imaginació, és posar-hi ganes, tenir audàcia, ser vàlid pel càrrec en definitiva. Si vostè i el seu equip directiu hi posen ganes, canviaran les coses. Si opten per seguir amb les inèrcies establertes i fer retocs, el panorama cultural nacional dels propers quatre anys no pinta gens bé. Dit en altres paraules, si arriben més diners però vostès segueixen fent el mateix, no canviarà res i serà temps perdut.

En primer lloc, el Departament ha de clarificar què és. L'ens que vostè dirigirà no és un departament de cultura. Cultura pot ser-ho tot (d’aquí que la política lingüística formés part -erròniament- de l’antic organigrama, quan el seu rang és clarament inter-departamental). Vostè en realitat dirigirà el Departament de les Arts, que bàsicament té una triple missió: conservar (la més fàcil), adobar el terreny perquè Catalunya sigui un país -artísticament parlant- vibrant (la més difícil) i engrescar a què tothom en gaudeixi i participi (complicada, però no tant com l’anterior).

Un cop feta la clarificació, cal que la conselleria sigui àgil. Actualment té deu àrees i gairebé una quarantena de sub-àrees o unitats operatives. Això no pot funcionar de cap manera. Redissenyi l’organigrama i comprovarà fàcilment que la conselleria pot funcionar de manera eficaç i molt més eficient amb només la meitat d'àrees. Un exemple (i que va lligat amb l’esforç de clarificació que li demanava anteriorment): l’ICEC ha de desaparèixer. Tal com està concebut ara és un invent del Sr. Mascarell (fruit d’unes idees terriblement equivocades que ni va saber implementar), en el context de la Llei Òmnibus, que només ha generat tensió dins i fora del Departament i que ha esdevingut un autèntic forat negre de recursos econòmics que van a parar a llocs que no tenen res a veure amb la cosa artística. Ja hi ha un Departament d’Empresa on l’artesania i la moda, per exemple, tenen el seu consorci específic. Estic convençut que no em farà cas en això (canvis d’aquest calibre son complexos, espanten), però si serveix perquè vostè i el seu equip directiu reflexionin sobre què ha de ser la conselleria i comenci el canvi em dono per satisfet.

Sra. Hernández, si em permet, aterrem el que li explico en un exemple. Compari aquests dos llocs web: Museus en línia (o també el més visual i redactat Visitmuseum ) i Art UK. Quin li agrada més? L'anglès, com tothom. També sé que em podria dir que la Generalitat no té els recursos del potent govern britànic o simplement la seva llei de mecenatge. Però en aquest cas concret aquest argument no serveix. Aquest lloc web, com tants d'altres, ja fa temps que el podríem tenir (no es pot imaginar la quantitat de feina que ja està feta, però que ara simplement està escampada). I no el tenim perquè la política de comunicació, que inclou des del màrqueting fins a la difusió està totalment desmembrada. Una de les grans alegries que vaig tenir de la passada legislatura va ser el fixatge de Clàudia Rius, una periodista pencaire i amb talent. Però l’alegria va durar poc (i no per culpa seva precisament): en comptes de col·locar-la al capdavant d’una potent àrea de comunicació que batallés per la captació i fidelització de públics, la van nomenar per un càrrec on bàsicament la feina era fer de cronista de la conselleria i la consellera i solucionar crisis de comunicació. Algú al capdavant de la comunicació del Departament de manera transversal hauria detectat que calen webs atractius com aquest o també s’hauria adonat que l’abonament “Bat i Bat” -si no s’amplia més enllà dels centres i jaciments que gestiona l’Agència Catalana del Patrimoni- difícilment quallarà, com també que no té sentit crear xarxes i constel·lacions, si aquestes es tradueixen en carregar de més feina amb projectes de vol gallinaci a gent que ja no pot donar més de si per la manca crònica de recursos propis en els seus respectius centres, etc.

Podria continuar amb una llista llarga d’exemples: s’imagina una Mancomunitat Cultural perfectament coordinada i que funcionés?; el que es podria arribar a fer si la suma de pressupostos de Generalitat i diputacions es treballés bé?; s’imagina que s’assolís una harmonització en el calendari de subvencions per part de totes les administracions?; s’imagina el canvi de paradigma REVOLUCIONARI que significaria això pels emprenedors culturals del país?... Com li deia, podria continuar amb més casos i supòsits, però no ho faré. El que vull és fer-li arribar un missatge: sigui valenta, disruptiva, en diuen ara. No tingui por a equivocar-se. No busqui els grans fastos, sinó aconseguir un terreny adobat. Tothom estima i defensa les biblioteques i ningú recorda el Fòrum de les Cultures. L’equip ja el té a la casa (es coneixen bé el país), només calen decisions i uns quants canvis.

Sort i encerts consellera... i comenci a canviar les coses: les arts del país ho necessiten.

(article escrit a raig durant les vacances després d’haver llegit la notícia del nomenament)

Qui entén el mercat de l’art?

Derbi Variant Start
Derbi Variant Start

| Si no tens ni idea de com funciona el mercat de l'art, llegeix-te aquest article.

[+]

Crítica a El día del Watusi de Francisco Casavella

MARROYO, Ignasi. Una nena al Somorrostro (detall), 1964. Arxiu Nacional de Catalunya, Sant Cugat del Vallès.
MARROYO, Ignasi. Una nena al Somorrostro (detall), 1964. Arxiu Nacional de Catalunya, Sant Cugat del Vallès.

| Crítica a la novel·la més ambiciosa de l'escriptor barceloní Francisco Casavella

[+]

A #Catalunya2022 la cultura desapareixerà, però la Generalitat sobreviurà (1a part)


| Sobre la iniciativa del govern de la Generalitat de convocar 30 experts perquè s’imaginin com hauria de ser la Catalunya post-Covid a partir de 2022 i el seu vincle amb la cultura

[+]

Crítica a «Viaje de invierno» de Schubert. Anatomía de una obsesión d’Ian Bostridge


| Crítica del llibre escrit pel tenor anglès Ian Bostridge sobre el Viatge d'hivern de Schubert.

[+]

Crítica a la no tan nova secció d'art modern del MNAC (ara Museu Nacional) [3a part i última]

Una de les noves sales de la secció d'art modern, durant la renovació.
Una de les noves sales de la secció d'art modern, durant la renovació.

| Tercera part i conclusions del recorregut crític per la remodelada secció d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya. El que m'agrada i el que no m'agrada gens.

[+]

Crítica a la no tan nova secció d'art modern del MNAC (ara Museu Nacional) [2a part]

Una de les noves sales de la secció d'art modern, durant la renovació.
Una de les noves sales de la secció d'art modern, durant la renovació.

| Segona part del recorregut pausat, crític, amb la mirada atenta per la remodelada secció d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya. El que m'agrada i el que no m'agrada gens.

[+]

Crítica a la no tan nova secció d'art modern del MNAC (ara Museu Nacional) [1a part]

Una de les noves sales de la secció d'art modern, durant la renovació.
Una de les noves sales de la secció d'art modern, durant la renovació.

| Un recorregut pausat, crític, amb la mirada atenta per la remodelada secció d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya. El que m'agrada i el que no m'agrada gens.

[+]

Goya i els clixés

Fragment de Saturn, obra de Francisco de Goya.
Fragment de Saturn, obra de Francisco de Goya.

| Molts l'evoquen. Però ens hem mirat bé el Saturn de Goya?

[+]

La Biennal de Venècia i la pasta (i no em refereixo als penne rigate)

Obra de Sarah Lucas al Pavelló Britànic de la Biennal de Venècia 2015.
Obra de Sarah Lucas al Pavelló Britànic de la Biennal de Venècia 2015.

| Art interessant, faramalla i unes quantes reflexions sobre la mare de totes les biennals artístiques.

[+]

Wertíades (II): el captiu


| Quan un ministre no decideix i es converteix en comparsa.

[+]

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.