diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Museu Etnogràfic de Ripoll (museu)

Espais

Fitxa de Museu Etnogràfic de Ripoll

Imatge de l'espai

Dades de contacte de Museu Etnogràfic de Ripoll

Nom de l'espai
Museu Etnogràfic de Ripoll
Direcció
Plaça de l’Abat Oliba, s/n | 17500 Ripoll
Situació
Google Maps
Telèfon
+34 972 703 144
Correu-e
museuetnografic@ajripoll.cat
Web
www.museuderipoll.org/
Horari habitual
10.00 - 13:30 i 16.00 - 18.00 (dimarts - dissabte); 10.00 - 14.00 (diumenges i festius). Juliol, agost, setembre i Setmana Santa: 10.00 - 13:30 i 16.00 - 19.00 (dimarts - dissabte); 10.00 - 14.00 (diumenges, festius i dilluns del mes d'agost)
Dies gratuïts
últim diumenge de mes.
Tipus de fons
monogràfic

Sobre aquest espai:

A finals del segle XIX es féu patent, entre la burgesia il·lustrada del Ripollès, la consciència que un gran patrimoni tradicional estava a les portes de l’oblit. La industrialització havia fet que l’entorn aparentment immutable dels seus avantpassats canviés ràpidament. Aquella minoria sensibilitzada s’adonà que calia preservar la memòria dels temps antics com a lliçó per al futur. Al mateix temps, a Catalunya, aquells aspectes de la pròpia cultura s’elevaven a la categoria de símbols nacionals destinats a reconèixer la pròpia identitat. Aquest fou l’esperit de la Renaixença, el mateix que animà el naixement del folklore, l’arxivística i l’excursionisme. Fruit de tot aquest ambient, es crea el 1929 l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, a les golfes de l’església de Sant Pere. Fou el primer de Catalunya dedicat a l’etnografia i durant gairebé setanta anys -de forma ininterrompuda- va recollir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni de la comarca. El març del 2011, després de 10 anys de readaptació, obrí altra vegada les portes per seguir preservant i enriquint el seu fons centrat en el patrimoni etnològic material i immaterial del Ripollès i el Pirineu Oriental.

El museu compta amb dos espais més: l’Scriptorium de Ripoll (una exposició permanent, que de manera interactiva i didàctica ofereix la possibilitat de conèixer el passat cultural de la població i la importància que el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va tenir al llarg dels segles X-XII, en la producció i còpia de manuscrits, que van esdevenir dels més importants d’Europa) i la Farga Palau, fundada al segle XVII i que va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar l’any 1978 (el 1997, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya adquirí la planta on s'ubicava).

Col·lecció

Artistes

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.