diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Caspar David FRIEDRICH (Greifswald, 1774 - Dresden, 1840), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Caspar David FRIEDRICH (Greifswald, 1774 - Dresden, 1840)

fotografia de Caspar David FRIEDRICH

dades bàsiques de Caspar David FRIEDRICH

Informació extesa de Caspar David FRIEDRICH

Biografia:Fill d'un fabricant de veles, Friedrich va néixer a Greifswald, un petit poble situat a la riba del Bàltic. Les seves primeres lliçons les va rebre d'un professor de dibuix de la seva ciutat natal. El 1794 es va traslladar a Copenhaguen per a continuar els seus estudis a l'Acadèmia de Belles arts. La influència que els pintors de l'escola danesa van causar sobre la seva pintura, especialment Jens Juel i Nicolai Abraham Abilgaard, s'aprecia al llarg de tota la seva carrera. Després de quatre anys d'aprenentatge i un breu periple per Berlín, es va assentar a Dresden, on es va inscriure novament a l'Acadèmia. El 1799 va exposar per primera vegada les seves obres en aquesta institució, a la que va continuar presentant-se amb regularitat fins a 1838.

El 1808, va realitzar per a l'altar de Tetschen el seu cèlebre Creu a la muntanya, avui a la Gemäldegalerie de Dresden. L'obra va suscitar violentes crítiques i va obrir una polèmica en considerar-se el paisatge un tema poc apte per a l'oració i el culte religiós. A més, aquesta obra és una de les seves primeres pintures a l'oli, perquè fins llavors s'havia dedicat amb més assiduïtat al dibuix. El 1810 la casa reial prussiana va adquirir dos olis de l'artista (Monjo vora el mar i Abadia a l'alzinar, tots dos a la Nationalgalerie de Berlín), a la vegada que és triat -el 12 de novembre- membre de l'Acadèmia de Berlín (sis anys més tard, també ho seria de la de Dresden). Durant aquesta etapa, Friedrich no va deixar de viatjar cercant l'encontre amb la naturalesa, retornant una vegada i una altra a la seva terra natal. En aquests viatges va realitzar nombrosos dibuixos i va prendre anotacions del natural, recollits en quaderns, que li van servir com a model. Cap a 1818 es creu que va pintar Al veler, avui a l'Hermitage de Sant Petersburg, Dos homes contemplant la lluna, de 1819, a la Gemäldegalerie de Dresden, i Lluna sortint de la mar, de 1822, en la Nationalgalerie de Berlín. En aquesta època s'aprecia un canvi en el seu estil, les composicions es fan menys simètriques i es detecta un nou èmfasi en les figures, generalment en parella.

El 1835 l'artista va sofrir un atac d'apoplexia que el va allunyar definitivament de la pintura, encara que va continuar dibuixant en negre sépia i pintant aquarel·les (d'abans de la seva malaltia, es data una de les seves obres mestres: Les edats de la vida, a Leipzig). Va morir el 7 de maig de 1840 i va ser enterrat en el cementiri Trinitatis de Dresden.

Font principal del text: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Caspar David FRIEDRICH, vist pels artistes (també autoretrats):

Autoretrat

Autoretrat
Caspar David FRIEDRICH. Autoretrat, 1800

Enllaços relacionats:

Obra:

Autoretrat

Autoretrat
Caspar David FRIEDRICH. Autoretrat, 1800

Der Chasseur im Walde

Der Chasseur im Walde
Caspar David FRIEDRICH. Der Chasseur im Walde, 1814

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.