diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Isaac DÍAZ PARDO (Santiago de Compostela, 1920 - A Coruña, 2012), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Isaac DÍAZ PARDO (Santiago de Compostela, 1920 - A Coruña, 2012)

fotografia de Isaac DÍAZ PARDO

dades bàsiques de Isaac DÍAZ PARDO

Informació extesa de Isaac DÍAZ PARDO

Biografia:



Isaac Díaz Pardo va néixer a la Casa da Tumbona, a la rúa das Hortas de Santiago de Compostel·la. Des de nen va estar molt vinculat a l'ambient artístic, ja que va començar a treballar amb el seu pare, el pintor, il·lustrador i escenògraf Camilo Díaz Baliño. Va ser en el aquest taller on va conèixer a Castelao, Constantino Candeira, José Silva, Vicente Risco, Otero Pedrayo i Blanco-Amor. Quan Isaac estava estudiant el batxillerat, va ajudar al seu pare en la realització de cartells de propaganda del Plebiscit d'Autonomia. En esclatar la Guerra Civil el 1936, detenen a Camilo Díaz i l'assassinen poc després a Palas da Rei (Lugo). Després d'aquest succés, Díaz Pardo es va veure obligat a amagar-se durant mesos a casa del seu oncle Indalecio a la Corunya. Un any més tard va començar a treballar en una empresa de pintura industrial de la Corunya per a guanyar-se la vida.

El 1940 va obtenir una beca de la Diputació Provincial de la Corunya que li va permetre iniciar els estudis de belles arts a l'Academia de San Fernando a Madrid, encara que un any abans ja havia exposat per primera vegada en l'Associació d'Artistes de la Corunya. Durant la seva estada a Madrid, va visitar assíduament el Museo del Prado, on va prendre nombroses notes per a realitzar les seves pintures. A partir d'aquest moment, Díaz Pardo, va començar a dedicar-se de manera professional a la pintura. La beca Conde de Cartagena li permet realitzar un viatge per Itàlia i conèixer el Renaixement italià, la pintora del qual influirà notablement en la seva obra. Entre 1942-43 va treballar com a professor auxiliar de dibuix de l'Escola de Belles arts de Sant Jordi de Barcelona i l'any 45 es va casar amb la corunyesa Carmen Arias Montero, que també havia realitzat estudis a l'Academia de San Fernando. Aquesta va ser l'època més prolífica en la pintura d'Isaac Díaz Pardo. No obstant això, i malgrat aquests començaments prometedors, la seva trajectòria pictòrica va ser curta, amb dos moments o etapes diferenciades que va decidir tancar el 1948. Les seves primeres obres, marcades pel classicisme, són composicions el tema central de les quals és la figura humana, recreada en amplis volums i amb gran protagonisme del dibuix. En la segona etapa, els seus quadres perden el classicisme a mesura que van connectant amb l'ideari renovador, reflectint una major preocupació social que a vegades arriba a la denúncia.

Un any després d'abandonar professionalment la pintura, inicia el projecte de Ceràmiques do Castro, fundat en O Castro de Samoedo, en Sada (la Corunya), una fàbrica que va servir de laboratori, utilitzant els materials i l'experiència de l'antiga fàbrica del segle XVIII en Sargadelos, un dels primers exemples de l'industrialisme capitalista en la península. El 1955 va viatjar a l'Argentina, concretament a Magdalena, on va crear una nova empresa de ceràmica. Aquest viatge va ser fonamental per a relacionar-se amb els artista gallecs en l'exili com Luis Seoane, Rafael Dieste, Arturo Cuadrado o Lorenzo Varela, i poder constituir amb Luis Seoane el Laboratori de Formes de Galícia, dedicat a la futura creació d'una sèrie d'empreses recuperadores de la memòria històrica de Galícia, de les que es convertiran en realitat -a la dècada dels 70- el Complex de Sargadelos, el Museu Carlos Maside, Edicións do Castro, el Laboratori Geològic de Laxe o el Seminari de Estudos Galegos.

A més de totes aquestes activitats també va conrear l'assaig, la crítica, el teatre i va realitzar nombrosos articles periodístics, principalment d'història contemporània i economia.

Font principal del text: Colección ABANCA

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.