diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Museo del Prado (museu)

Espais

Fitxa de Museo del Prado

Imatge de l'espai

Dades de contacte de Museo del Prado

Nom de l'espai
Museo del Prado
Direcció
Ruiz de Alarcón, 23 | 28014 Madrid
Situació
Google Maps
Telèfon
+34 913 302 800
Correu-e
museo.nacional@museodelprado.es
Web
www.museodelprado.es
Horari habitual
10.00 - 20.00 (dilluns - dissabte); 10.00 - 19.00 (diumenges i festius)
Dies gratuïts
tots els dies, dues hores abans de tancar
Tipus de fons
divers

Sobre aquest espai:

L'edifici que avui serveix de seu al Museo Nacional del Prado va ser dissenyat per l'arquitecte Juan de Villanueva el 1785, com a Gabinet de Ciències Naturals, per ordre de Carlos III. No obstant això, el destí final d'aquesta construcció no estaria clar fins que el seu nét Ferran VII, animat per la seva esposa la reina Maria Isabel de Bragança, va prendre la decisió de destinar aquest edifici a la creació d'un Reial Museu de Pintures i Escultures. El Reial Museu, que passaria aviat a denominar-se Museu Nacional de Pintura i Escultura i posteriorment Museo Nacional del Prado, va obrir per primera vegada al públic el 1819. El primer catàleg constava de 311 pintures, tot i que al museu es guardaven ja 1510 obres procedents dels Reales Sitios. Les valuosíssimes "Colecciones Reales", germen de la col·lecció actual del Museo del Prado, van començar a prendre forma al segle XVI sota els auspicis de l'emperador Carles V i van ser enriquides successivament per tots els monarques que el van succeir, tant els Àustries com els Borbons. A ells es deuen els tresors més emblemàtics que es poden contemplar avui al Prado, com ara El jardí de les Delícies del Bosco, El cavaller de la mà al pit d'El Greco, El trànsit de la Verge de Mantegna, La Sagrada Família coneguda com la Perla de Rafael, Carles V a Mühlberg de Tiziano, El Lavatori de Tintoretto, l' Autoretrat de Dürer, Las Meninas de Velázquez, Les tres Gràcies de Rubens o La família de Carles IV de Goya.

Des del Museo de la Trinidad van arribar importants pintures com La Font de la Gràcia de l'Escola de Jan Van Eyck, Auto de fe presidido per Santo Domingo de Guzmán de Pedro Berruguete i les cinc teles procedents del Col·legi de D. Maria d'Aragó d'el Greco. Del Museo de Arte Moderno procedeixen gran part dels fons de segle XIX, obres dels Madrazo, Vicente López, Carlos de Haes, Rosales i Sorolla.

Des de la fundació del museu han ingressat més de dos mil tres-centes pintures i gran quantitat d'escultures, estampes, dibuixos i peces d'arts decoratives per noves adquisicions, majoritàriament donacions, llegats i compres. Les Pintures Negres de Goya van arribar a el Museu gràcies a la donació de l'Baró Emile d'Erlanger al segle XIX. Compres molt interessants en els últims anys han estat La condesa de Chinchón de Goya el 2000 o El barber de Papa de Velázquez el 2003. Nombrosos llegats han enriquit els fons del museu, com ara el Llegat de Pablo Bosch amb la seva magnífica col·lecció de medalles, el Llegat de Pedro Fernández Durán, amb la seva amplíssima col·lecció de dibuixos i arts decoratives o el Llegat de don Ramon de Errazu amb pintura de segle XIX.

El 2004 es va aprovar el seu canvi de règim jurídic i estatutari per optimitzar la seva gestió.

Col·lecció

Obres

Vista del jardín de la Villa Medici en Roma

Vista del jardín de la Villa Medici en Roma
Diego VELÁZQUEZ. Vista del jardín de la Villa Medici en Roma, c. 1630

Saturno

Saturno
Francisco de GOYA. Saturno, c. 1820

Francesc Torrescassana

Francesc Torrescassana
Ramon MARTÍ ALSINA. Francesc Torrescassana, c. 1858

Safo arrojándose al mar

Safo arrojándose al mar
Miquel CARBONELL SELVA. Safo arrojándose al mar, 1881

No vénen!

No vénen!
Francesc MASRIERA. No vénen!, 1884

No vénen!

No vénen!
Josep MASRIERA. No vénen!, 1884

Jove descansant

Jove descansant
Francesc MASRIERA. Jove descansant, 1894

Autorretrato

Autorretrato
Antonio FILLOL. Autorretrato, 1915

Artistes

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.