diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Carles CASAGEMAS (Barcelona, 1880 - París, 1901), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Carles CASAGEMAS (Barcelona, 1880 - París, 1901)

fotografia de Carles CASAGEMAS

dades bàsiques de Carles CASAGEMAS

Vídeo (entrevista, ressenya, notícia):

© Grup Enciclopèdia Catalana. Comentari sobre l'artista a càrrec de l'historiador de l'art Eduard Vallès [en català]

© Grup Enciclopèdia Catalana. Comentari sobre l'artista a càrrec de l'historiador de l'art Eduard Vallès [en català]

Informació extesa de Carles CASAGEMAS

Biografia:Fill de família acomodada (el seu pare va ser cònsol general dels Estats Units a Barcelona), Casagemas va ingressar de molt jove a la Marina, carrera que va haver d'abandonar a causa de la guerra amb Cuba i al paper que va adoptar els Estats Units en aquell conflicte. Va ser llavors quan es va iniciar en els seus estudis artístics amb l'escenògraf Urgellés. Però el seu principal guia va ser Pablo Ruiz Picasso, amb qui va compartir inquietuds artístiques i una profunda amistat.

Casagemas era un noi de personalitat feble i idealista, que va trobar suport en el caràcter fort de Picasso, a qui va conèixer en 1899, any en què la seva figura estilitzada i bohèmia, sovint caricaturitzada, es converteix en tema recurrent dels dibuixos del genial malagueny. Aquest assistia a vegades a les tertúlies que tenien lloc en l'estudi de Casagemas del carrer Nou, sobre el Arc de Cirés, de Barcelona, a la qual eren convocats també Ramón i Cinto Reventós, els germans Fernández de Soto i Vidal Ventosa.

El 1900 va compartir estudi amb Picasso al carrer Riera de Sant Joan i tots dos assistien assíduament al local modernista Els Quatre Gats de Barcelona, on es reunien intel·lectuals i artistes, i on Casagemas va exposar des del 26 de març al 10 d'abril d'aquest mateix any. Va tenir vel·leïtats literàries i va arribar a publicar a la revista Quatre Gats i a Joventut. A l'octubre de 1900 es va anar a París amb Picasso, van visitar junts l'Exposició Universal i van ocupar l'estudi deixat pel pintor Isidre Nonell en la rue Gabrielle de Montmartre, però després s'allotjaren a l’Avenue de Clichy amb Manuel Pallarés. Casagemas va celebrar el Nadal de 1900 a Màlaga amb Picasso i a principis de 1901 va tornar sobtadament a París, passant primer per Barcelona. A la capital francesa posa fi a la seva vida d'un tret al cap, en el bistrot Cafè de l’Hyppodrome, acompanyat entre altres dels artistes Manolo Hugué i Manuel Pallares, segons sembla a causa d'un desengany amorós.

L'obra pictòrica de Casagemas és molt escassa i poc coneguda (se li coneixen sobretot dibuixos), ja que se circumscriu al seu període formatiu. El seu nom va inevitablement unit al de Picasso, qui després del suïcidi li immortalitza en diversos retrats, en una evocació constant que culmina en la famosa obra La Vida, veritable homenatge a l'amic perdut.

Font principal del text: Diccionario Biográfico Español (RAH)

Carles CASAGEMAS, vist pels artistes (també autoretrats):

Autoretrat

Autoretrat
Carles CASAGEMAS. Autoretrat, c. 1900

Obra:

Autoretrat

Autoretrat
Carles CASAGEMAS. Autoretrat, c. 1900

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.