diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Fundació Gala-Salvador Dalí (fundació)

Espais

Fitxa de Fundació Gala-Salvador Dalí

Imatge de l'espai

Dades de contacte de Fundació Gala-Salvador Dalí

Nom de l'espai
Fundació Gala-Salvador Dalí
Direcció
Pujada del Castell, 28 (Torre Galatea) | 17600 Figueres
Telèfon
+34 972 677 505
Correu-e
secgeneral@dali-estate.org
Web
www.salvador-dali.org
Horari habitual
10.30 - 18.00 (últim accés: 17.15)
Dies gratuïts
cap
Tipus de fons
monogràfic

Sobre aquest espai:

El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, s’erigeix sobre les restes de l'antic Teatre Municipal de Figueres i és considerat com la darrera gran obra de Salvador Dalí. Tot en ell va ser concebut i dissenyat per l'artista, per tal d'oferir al visitant una veritable experiència i endinsar-lo en el seu món captivador i únic (posteriorment s'ha anat ampliant amb algunes sales per incloure més obres).

La col·lecció del Teatre-Museu Dalí permet a l’espectador copsar la trajectòria artística de Salvador Dalí a través del més ampli ventall d'obres. El recorregut per les sales permet copsar les seves primeres experiències artístiques, el surrealisme, la mística nuclear i la passió per la ciència fins arribar a les obres dels últims anys de la seva vida. Tal com va explicar el mateix Dalí: “És evident que existeixen altres mons, això segur; però, com ja he dit moltes altres vegades, aquests altres mons estan en el nostre, resideixen a la terra i precisament al centre de la cúpula del Museu Dalí, on hi ha tot el nou món insospitat i al·lucinant del surrealisme”.

L’edifici, destruït per un incendi a la fi de la guerra civil espanyola, havia quedat reduït a la seva estructura perifèrica. L’artista es proposa aprofitar l’encant espectral que li ofereixen les ruïnes del vell teatre per acollir el futur museu. A partir de la dècada dels setanta, Dalí es lliura al projecte museístic amb una dedicació absoluta, intervenint-hi i dissenyant-ne els detalls més mínims, fins a fer-lo realitat amb la inauguració oficial del Teatre-Museu Dalí, el 28 de setembre de 1974. Un dels elements més visibles del museu, l’estructura reticular transparent en forma de cúpula geodèsica que corona l’edifici, va ser encarregada per Salvador Dalí a l’arquitecte murcià Emilio Pérez Piñero (1935-1972). Avui aquesta cúpula s’ha convertit en l’emblema del Teatre-Museu i en tot un símbol per a la ciutat de Figueres.

A banda de Salvador Dalí, hi trobem obres d’altres artistes a qui el pintor va convidar a exposar en el seu museu com Antoni Pitxot i Evarist Vallès, acompanyats d’altres que formen part de la col·lecció privada del pintor com ara El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Gerard Dou i Bouguereau. A més, a diversos espais del Teatre-Museu, podrem contemplar obres de John de Andrea, Wolf Vostell, Meifrén i Ernst Fuchs. D’ençà de la mort de Salvador Dalí, el 1989, també es pot visitar la cripta amb la seva tomba, situada al centre del museu.

Col·lecció

Artistes

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.