diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Salvador DALÍ (Figueres, 1904 - 1989), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Salvador DALÍ (Figueres, 1904 - 1989)

fotografia de Salvador DALÍ

dades bàsiques de Salvador DALÍ

Informació extesa de Salvador DALÍ

Biografia:Nascut en una família catalana benestant, va començar la seva formació artística anant a les classes de pintura de Juan Núñez. El 1922 es va traslladar a Madrid per assistir a l'Academia de San Fernando. Vivia a la Residencia de Estudiants, on les seves pintures -que llavors temptejaven el cubisme al qual va haver d'accedir a través de publicacions estrangeres- van cridar l'atenció dels seus companys, entre ells, Buñuel i García Lorca.

El 1925 va celebrar la seva primera exposició individual (a les Galeries Dalmau de Barcelona) ​​i va participar en la I Exposició de la Societat d'Artistes Ibèrics de Madrid. També és l'any en què García Lorca va passar les vacances amb ell a Cadaqués. El curs següent, Dalí no va tornar a l'Academia de San Fernando. Va realitzar el seu primer viatge a París, on va conèixer a Picasso i va visitar el Louvre. El 1926 el van expulsar de l'Academia per declarar incompetent al tribunal i va tornar a Figueres. En les obres que va exposar en la seva segona individual a les Galeries Dalmau i al II Saló de Tardor de la Sala Parés s'adverteixen ja les influències de surrealisme, així com alguns elements de la seva estètica futura: mans i caps tallats, figures trossejades o animals en estat de descomposició. El 1927 es va estrenar al teatre Goya de Barcelona l'obra de García Lorca Mariana Pineda amb decorats de Dalí.

El 1928 va publicar, juntament amb Montanyà i Gasch, el Manifest Groc, un dur atac a l'art convencional. Va tornar el 1929 a París on, a través de Miró, va entrar en contacte amb el grup de Breton. Aquell mateix any va col·laborar amb Buñuel a Un chien andalou, tan lloat pels surrealistes com criticat pel públic.

A principis dels trenta, el seu estil es va perfilar. Va iniciar el desenvolupament del seu "mètode paranoic-crític", que determinaria tota la seva carrera. Va tornar a col·laborar amb Buñuel a L'Âge d'Or. El 1930 es va unir oficialment al grup surrealista i va participar en diverses exposicions dins i fora d'Espanya. Va ser expulsat el 1934 per la seva ideologia política. Aquest any es va casar amb Gala, musa i figura fonamental en la seva trajectòria.

Amb la incursió alemanya a Bordeus, es van traslladar als Estats Units, on Dalí va dissenyar joies i portades de revistes, i va realitzar la decoració d'aparadors, escenografies i figurins per a ballets i pel·lícules de Hollywood. A la fi dels quaranta va iniciar la seva etapa mística, centrada en temes religiosos i assumptes relacionats amb els avenços científics de la fissió i fusió nuclear. Dalí era ja una figura mediàtica indiscutible. Després del seu retorn a Espanya en 1948, es va instal·lar amb la seva dona a Port-Lligat i el 1961 va emprendre la gestació de Teatre-Museu Dalí de Figueres, inaugurat el 1974.

Font principal del text: Fundación MAPFRE

Obra:

Rostre del gran masturbador

Rostre del gran masturbador
Salvador DALÍ. Rostre del gran masturbador, 1929

Exposicions i activitats (selecció):

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.