diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Jaume PAHISSA (Barcelona, 1846, 1928), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Jaume PAHISSA (Barcelona, 1846, 1928)

fotografia de Jaume PAHISSA

dades bàsiques de Jaume PAHISSA

Informació extesa de Jaume PAHISSA

Biografia:Autodidacte, Jaume Pahissa va rebre lliçons del seu oncle Francesc Laporta i Ramon Martí i Alsina. Malgrat les afinitats amb el mestre, Pahissa centrà el seu treball en els paisatges al llapis de carbó, amb el que se sentia més còmode.

Pintà la capella de l’Hospital Clínic de Barcelona i féu diversos retrats de catedràtics per a la Facultat de Medicina de Barcelona i també exposà a la Sala Parés (1909), les Galeries Laietanes (1916) i, de manera pòstuma, a la Galeria Areñas (1928).

Destacà pels seus dibuixos de paisatges catalans, amb una clara predilecció pels arbres exhuberants (l'escriptor Narcís Oller, per exemple, va considera que Pahissa era el més gran dibuixant d’arbres que havia vist mai). Tingué un gran virtuosisme en els jocs de llum i ombra i en la recreació d’efectes atmosfèrics. A part dels paisatges, també conreà el retrat de personatges il·lustres i el dibuix industrial (auques, anuncis, etc.).

Publicà dibuixos a les revistes La Ilustració Catalana (a vegades sota el pseudònim de "Thomas Pijoliu") i a L’Esquella de la Torratxa, entre d’altres. També féu de caricaturista polític i satíric a revistes com El Loro (1879-1885), La Mosca (1881-1883) i La Tomasa (1891) i féu una col·lecció molt difosa de cromos sobre el Quixot. El seu amic Ramon Ribas va ser qui va gravar molts dels seus dibuixos. Finalment, cal destacar també la sèrie de retrats que va fer per a la revista Bibliofília (1911-1915) i la il·lustració del llibre Historia del Ampurdán de Pella y Forgas (1883). El seu fell va ser el conegut compositor Jaume Pahissa i Jo (Barcelona, 1880 - Buenos Aires, 1969).

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.