diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Ricard CANALS (Barcelona, 1876 - 1931), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Ricard CANALS (Barcelona, 1876 - 1931)

fotografia de Ricard CANALS

dades bàsiques de Ricard CANALS

Informació extesa de Ricard CANALS

Biografia:Pintor autodidacte, Ricard Canals ingressà amb Isidre Nonell a l'escola oficial de Llotja, però aviat l'abandonaren i sortiren a dibuixar i pintar pels afores de Barcelona, amb Ramon Pichot, Juli Vallmitjana, Adrià Gual i Joaquim Mir (l’anomenada “Colla del Safrà” o de “Sant Martí”). Amb Nonell anà a Caldes de Boí (1896) i a París (1897), on exposaren a la galeria Le Barc de Boutteville (1897 i 1898) i reberen comentaris positius de la crítica (Thiébaud-Sisson, per exemple, elogià la personalitat pictòrica de Canals). Malgrat la influència dels impressionistes, no renuncià als temes hispànics; en aquest sentit, féu llargues estades a Madrid (on va poder estudiar els grans mestres de la pintura espanyola), Sevilla (1903) i Granada (1905). Gràcies a l’acció del marxant Durand-Ruel, exposà el 1902 a Nova York.

Des del 1907 concorregué a les exposicions oficials de Barcelona (amb sala especial a la del 1920, amb vint-i-set obres), Madrid, París, Brussel•les i Gant. El 1933 tingué lloc una exposició d'homenatge, pòstuma, a la Sala Parés. Fundà i dirigí l'associació “Les Arts i els Artistes” (potent agrupació dins l’esfera cultural noucentista catalana), i inicià Picasso en la tècnica del gravat sobre metall i d’altres: el 1904, per exemple, Picasso féu el seu conegut aiguafort “Comida frugal”, a l’estudi de Canals (l’amistat entre els dos es remuntava de l’època de Els Quatre Gats i es refermà a París, al Bateau-Lavoir). Estilísticament parlant, Canals –dibuixant de traç ferm- es mostrà sobri en els retrats a l'oli i al pastel, i més decoratiu en la figura i el paisatge (en la seva pintura sumptuosa emprà una varietat de matisos realment inesgotable).

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.