diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Ricard CANALS (Barcelona, 1876, 1931), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Ricard CANALS (Barcelona, 1876, 1931)

fotografia de Ricard CANALS

dades bàsiques de Ricard CANALS

Informació extesa de Ricard CANALS

Biografia:Pintor autodidacte, Ricard Canals ingressà amb Isidre Nonell a l'escola oficial de Llotja, però aviat l'abandonaren i sortiren a dibuixar i pintar pels afores de Barcelona, amb Ramon Pichot, Juli Vallmitjana, Adrià Gual i Joaquim Mir (l’anomenada “Colla del Safrà” o de “Sant Martí”). Amb Nonell anà a Caldes de Boí (1896) i a París (1897), on exposaren a la galeria Le Barc de Boutteville (1897 i 1898) i reberen comentaris positius de la crítica (Thiébaud-Sisson, per exemple, elogià la personalitat pictòrica de Canals). Malgrat la influència dels impressionistes, no renuncià als temes hispànics; en aquest sentit, féu llargues estades a Madrid (on va poder estudiar els grans mestres de la pintura espanyola), Sevilla (1903) i Granada (1905). Gràcies a l’acció del marxant Durand-Ruel, exposà el 1902 a Nova York.

Des del 1907 concorregué a les exposicions oficials de Barcelona (amb sala especial a la del 1920, amb vint-i-set obres), Madrid, París, Brussel•les i Gant. El 1933 tingué lloc una exposició d'homenatge, pòstuma, a la Sala Parés. Fundà i dirigí l'associació “Les Arts i els Artistes” (potent agrupació dins l’esfera cultural noucentista catalana), i inicià Picasso en la tècnica del gravat sobre metall i d’altres: el 1904, per exemple, Picasso féu el seu conegut aiguafort “Comida frugal”, a l’estudi de Canals (l’amistat entre els dos es remuntava de l’època de Els Quatre Gats i es refermà a París, al Bateau-Lavoir). Estilísticament parlant, Canals –dibuixant de traç ferm- es mostrà sobri en els retrats a l'oli i al pastel, i més decoratiu en la figura i el paisatge (en la seva pintura sumptuosa emprà una varietat de matisos realment inesgotable).

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.