diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Esculpit Els primers freds

Obres

Fitxa de l'obra Els primers freds

imatge de Els primers freds
Els primers freds 1892

Comentari de l'obra Els primers freds

Un vell i una nena nus. Mirades tristes (la seva, les nostres). La nena recolza el cap sobre el pit del vell. L'escultura es titula Els primers freds. És obvi que la seva nuesa, la desemparança dels dos, ens fa sentir el fred, un fred gèlid altrament. Què fan així? El primer pensament és que deu ser una al·legoria, però si és així, què carall fan despullats un vell i una nena que ens els podríem creuar pel carrer? No són deïtats, són persones del nostre món!

Era l'últim any de la beca d'estudis que la Diputació de Girona li havia concedit. Miquel Blay va decidir anar-se'n a Roma. Llogà uns baixos a prop de la Porta di Popolo, que compartiria amb el pintor argentí Carlos Baca-Flor. Allà modelà el grup de 70 cm d'alçada Els primers freds. Li agradà i es decidí a fer una versió de dimensions més grans. Començà a fer l'estudi anatòmic, amb les figures nues, per després vestir-les. Però els col·legues que anaven entrant al taller, admirats pel que estaven veient, li insistiren que no, que s'ho tragués del cap, que l'escultura es quedava així.

- Miquel-Àngel Codes Luna

Dades de l'obra Els primers freds

Autoria
Miquel BLAY (Olot, 1866 - Madrid, 1936)
Títol
Els primers freds
Datació
1892
Mides
136,7 x 98 x 71,8 cm
Materials
marbre
Tècnica
esculpit
Ubicació
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)
Històric de pertinença
Adquirida a la «Segona Exposició General de Belles Arts» de Barcelona (1894).

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.