diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques
Activitats

Exposició col·lectiva De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya

imatge de la activitat

Comentari sobre De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a CatalunyaL’exposició, sense voluntat d’esdevenir una mostra antològica de l’artista, focalitza en les exposicions i estades dels artistes polonesos, i especialment de Mela Muter, a Barcelona i Girona. Les seves exposicions a les Galeries Dalmau – el 1911 i 1912 -, la visita a la ciutat el 1912 i l’estada posterior de la pintora a Girona durant l’abril i maig de 1914, així com l’exposició que va presentar a la gironina Sala Athenea el mateix any, son l’eix central de la mostra.

Alhora, es presenta l’itinerari vital de l’artista Mela Muter amb una selecció acurada d’obres, la majoria pintades entre 1906 i 1930, en les quals s’hi fan evidents els temes que la van ocupar i preocupar especialment al llarg de la seva extensa trajectòria artística: la dona, la maternitat, la vellesa, la ceguesa però també els retrats i els paisatges, dos gèneres que per ella eren molt propers. Injustament oblidada després de la II Guerra Mundial, l’obra de Muter destaca per la seva força; amb influències del postimpressionisme, incloent-hi Cézanne, Van Gogh, els sintetistes vinculats a Gauguin i a l’escola de Pont-Aven, els nabís i els fauvistes. L’exposició recull un total de 75 obres – 53 olis, 19 dibuixos i 3 escultures –, 57 de les quals de Mela Muter. S’hi sumen articles de premsa de l’època i documents personals de l’artista: llibretes de notes i d’apunts, fotografies i molt especialment les seves memòries, escrites al final de la seva vida, en les quals reflexiona sobra les seves obres i els seus viatges. Moltes de les obres de l’exposició, la majoria procedents de Polònia, però també de Berlin, de París i Castres i de Suïssa, no s’havien vist mai a Catalunya.

Més enllà de Mela Muter, cal destacar les obres dels artistes Leopold Gottlieb, Eugeniusz Zak i Elie Nadelman. Les obres d’aquests darrers son tal vegada les que evidencien millor el per què de la fascinació que van despertar Mela Muter i els artistes polonesos entre el públic i la crítica catalana del moment: unes propostes artístiques que s’interessaven per temàtiques de caràcter social i que proposaven, en la seva execució, la mirada cap als clàssics i el retorn a l’ordre que defensava el Noucentisme català del moment, sumat a la defensa de la independència de Polònia que enarboraven els artistes i que s’agermanava amb les ànsies de llibertat nacional que també es defensaven, com avui, a Catalunya.

L’exposició ha estat inclosa a la secció de propostes convidades de la Bienal Miradas de Mujeres 2018, una iniciativa de MAV, Asociación de Mujeres en las Artes Visuales Contemporáneas.

Dades de l'activitat

Tipus d'activitat
exposició col·lectiva
Lloc
MUSEU D'ART DE GIRONA
Dia (celebració / inauguració)
Data inicial
Data final
El temps a Girona
El tiempo - Tutiempo.net
Comissariat
Glòria BOSCH, Susanna PORTELL, Artur TANIKOWSKI.
Artista vinculat
Mela MUTER

Activitats relacionades

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.