diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Henri Michel Antoine CHAPU (Le Mée-sur-Seine, 1833 - París, 1891), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Henri Michel Antoine CHAPU (Le Mée-sur-Seine, 1833 - París, 1891)

fotografia de Henri Michel Antoine CHAPU

dades bàsiques de Henri Michel Antoine CHAPU

Informació extesa de Henri Michel Antoine CHAPU

Biografia:Nascut en un entorn humil (els seus pares treballaven al servei de la família Fraguier), va deixar el seu poble natal de Le Mée quan era adolescent, perquè els seus pares es van traslladar a París per fer de conserges del marquès de Vogüé. El 1848 es va inscriure a la Petite Ecole per aprendre la professió de tapisser. Durant aquella any va competir amb èxit per ingressar a l'Ecole des Beaux-Arts el 1849. Chapu va estudiar escultura amb James Pradier fins a la mort d'aquest, el 1852, després va continuar escultura i pintura simultàniament amb Francisque-Joseph Duret i Léon Cogniet(1794-1880). El 1855 va guanyar el Prix de Roma d’escultura i es va traslladar a la Villa Medici a final d’aquell mateix any.

En contrast amb la tumultuosa carrera del seu company a la villa, Jean-Baptiste Carpeaux, que es va convertir en un amic de tota la vida, la carrera de Chapu va avançar cap a l'èxit de manera constant, sense anar més lluny, el treball final que envià des de terres italianes, Mercuri inventant el caduceu (Musée d’Orsay, París), va guanyar un premi de tercera categoria al Saló de 1863. Certament, els encàrrecs de projectes privats i estatals van començar a aparèixer després del seu retorn a París el 1861, però no va ser fins després del 1870 que Chapu va tenir una gran demanda com a escultor. La seva reputació es va disparar amb els seus èxits més grans als Salons: Joana d'Arc a Domrémy, mostrat per primera vegada el 1870 (Musée Henri Chapu, Le Mée) i La Jeunesse, l'al·legoria central d'un cenotafi per al pintor Henri Regnault (1843-1871) i altres estudiants acadèmics assassinats a la guerra franco-prusiana. El marbre La Jeunesse va guanyar la medalla d’or d’escultura al Saló de 1875, així com els posteriors reconeixements després de la inauguració del monument el 1876 a l’Ecole des Beaux-Arts. Seguirien grans encàrrecs per a decoracions arquitectòniques (civils, comercials i eclesiàstiques), tot i que l'obra més aclamada de Chapu a França i a l'estranger va ser la seva monumental escultura funerària.

Membre de l'Académie des Beaux-Arts des del 1880, va ser elegit president el 1889. Havia estat cavaller de la Légion d'Honneur des del 1867 i va ser ascendit a oficial el 1872. La gran producció de Chapu va ser possible gràcies a un gran estudi, amb un personal ampli, alguns dels quals eren alumnes i mantenien un rol semblant als dels aprenents medievals i no tant d'observadors. Contràriament al sistema Ecole, Chapu creia fermament en la responsabilitat de l'artista de dominar i practicar l'escultura com a ofici. Per aquest motiu, solia implicar-se directament en gairebé totes les fases del treball.

Poc se sap sobre l’extensa edició en sèrie de l’obra de Chapu. Les empreses comercials, sobretot Thiébaut i Barbedienne, van produir bronzes i marbres de figures individuals, com a variants reduïdes, fins ben entrat el segle XX. Alguns poden datar dels darrers anys de la vida de l'artista. Va morir el 1891.

L'obra de Chapu se centra més en la figura humana icònica, que no pas en la narrativa. En l’àmbit de l’art monumental, el seu art va mostrar un rumb eficaç -entre la tradició i la modernitat- per al gust de la seva generació. Els seus temes, més enllà del retrat, eren elevats i sobris, tractats amb un refinament que es basava en gran part en les fonts clàssiques i renaixentistes i amb un enfocament que evitava els extrems, pel que no apareix cap gest ni expressió violenta.

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.