diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Miquel VILLÀ (Barcelona, 1901 - El Masnou, 1988), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Miquel VILLÀ (Barcelona, 1901 - El Masnou, 1988)

fotografia de Miquel VILLÀ

dades bàsiques de Miquel VILLÀ

Informació extesa de Miquel VILLÀ

Biografia:



Pintor d'una naturalesa inquieta i vitalista, Miquel Villà viatjà per mig món. L'any 1914 marxà a Bogotà, on hi va romandre fins el 1922, moment en el que viatjà a París i s'hi hostatjà fins el 1930, any en que retornà a Catalunya. La Guerra Civil el sorprengué a Eivissa, des d'on es traslladà a Barcelona, després a El Masnou i, per últim, a La Pobla de Segur, escenaris i font d'inspiració constant de la seva obra. A l'acabar el conflicte bèl·lic, Villà decidí viatjar a Buenos Aires, fugint de l'ambient de la postguerra. Visqué a Tucumán fins el 1943, moment en el que tornà a casa per contraure matrimoni amb Blanca Raspall un any després.

L'existència vital i artística de Miquel Villà resulta difícil de seguir, sobretot pel seu aïllament i silenciositat. La seva pintura, però, ha rebut influències molt diverses: Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Vlaminck, Utrillo, Derain i Segonzac, tot i ser un autor amb un llenguatge molt personal, difícil de definir. El seu treball ha de veure's com a resultat de l'efecte de reacció-continuïtat que provocà el Noucentisme classicista, pròxim a la pintura dels pintors italians dels que Villà, però, s'allunya rotundament pel seu fort cromatisme, accentuat sobretot en els anys de postguerra. En aquest període el color es torna cada cop més fauve, la construcció més exacta i la materialitat més plena. Tot i això, els seus motius són quotidians i anecdòtics (les cases, el mar, els carrers, els camps), i en ells el color esdevé un factor de construcció artística, accentuant la tensió entre l'anècdota i la seva representació, monumentalitzant, alhora, el que havia d'ésser un retrat de la vida quotidiana.

Font principal del text: Museu d'Art Jaume Morera

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.