diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Museu Marítim de Barcelona (museu)

Espais

Fitxa de Museu Marítim de Barcelona

Imatge de l'espai

Dades de contacte de Museu Marítim de Barcelona

Nom de l'espai
Museu Marítim de Barcelona
Direcció
Avinguda Drassanes | 08001 Barcelona
Telèfon
+34 933 429 920
Correu-e
m.maritim@diba.cat
Web
www.mmb.cat
Horari habitual
-
Dies gratuïts
-
Tipus de fons
monogràfic

Sobre aquest espai:

Origen de la col·lecció del Museu Marítim de Catalunya (MMC)

Als pocs dies d'esclatar el conflicte, exactament el 25 de juliol, la Generalitat emetia una disposició d'urgència destinada a la protecció del patrimoni cultural de Catalunya. Emparant-se en l'article 45 de la Constitució Republicana i en la LLei del Parlament de Catalunya de 3 de juliol de 1934 sobre Conservació del Patrimoni Històric, Artístic i Científic, el govern català s'incautava oficialment de tots els materials i objectes d'interès pedagògic, científic, artístic, històric, arqueològic, bibliogràfic i documental que es trobessin en edificis o locals d'institucions públiques del territori català. Uns comitès especials (creats per un Decret de 23 de juliol) havien de posar aquests bens sota la protecció de les milícies ciutadanes o altres forces a les ordres de les autoritats constituïdes. Els responsables màxims eren els Alcaldes, que alhora eren Presidents dels Comitès La col·lecció del museu s’inicia amb objectes incautats procedents de:

- Materials de col·leccions específiques d’institucions públiques o d’empreses llavors col·lectivitzades, evitant la dispersió i també la seva possible desaparició futura.

- La incautació o el salvament d'objectes procedents d’esglésies o ermites.

- La recollida de materials procedents de col·leccions particulars. Els propietaris, conscients de que els seus tresors podien ser robats, ser incautats per qualsevol patrulla o ser destruïts en un moment de rauxa, preferien posar-los sota la protecció d'unes autoritats que feien l'impossible -no sempre amb èxit- per salvar de la destrucció el patrimoni del país. També hem d’incloure també materials procedents de domicilis de persones desaparegudes o assassinades.

Molts d’aquests objectes van arribar al Museu Marítim sense cap pista que ajudi a identificar als seus propietaris originals.

Col·lecció

Artistes

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.