diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Museu d'Art Jaume Morera (museu)

Espais

Fitxa de Museu d'Art Jaume Morera

Imatge de l'espai

Dades de contacte de Museu d'Art Jaume Morera

Nom de l'espai
Museu d'Art Jaume Morera
Direcció
Major, 31 | 25007 Lleida
Situació
Google Maps
Telèfon
+34 973 700 419
Correu-e
mmorera@paeria.cat
Web
morera.paeria.cat
Horari habitual
11.00 - 14.00 i 17.00 - 20.00 (dimarts - dissabte); 11.00 - 14.00 (diumenges i festius); dilluns tancat. Horari d'estiu (1 de juny - 1 d'octubre): 10.00 - 14.00 i 18.00 - 20.00 (dimarts - dissabte); 10.00 - 14.00 (diumenges i festius); dilluns tancat
Dies gratuïts
tots
Tipus de fons
art modern i contemporani

Sobre aquest espai:

La missió del Museu d´Art Jaume Morera de Lleida és reunir una col·lecció d'art modern i contemporani, on estiguin adequadament contextualitzades les aportacions dels artistes lleidatans; conservar- la; estudiar-la; interpretar-la i exhibir-la amb l'objectiu d'explicar la història de les manifestacions artístiques modernes i contemporànies, i fomentar i facilitar la comprensió i l'apreciació crítica dels seus visitants en la contemplació i el gaudi de l'art.

El Museu d'Art de Lleida fou inaugurat l'any 1917 amb uns fons conformats, inicialment, per les obres dels pensionats de la Diputació de Lleida, un nombre determinat de dipòsits del Museu d'Art Modern de Madrid i per les donacions del pintor Jaume Morera i Galícia, a les quals s'uniria més tard la donació d'obres de Carlos de Haes, efectuada pel mateix Morera l'any 1924. Aquest fou, de fet, el motiu pel qual el museu canviaria finalment el seu nom pel de Museu d'Art Jaume Morera, en senyal d'agraïment a l'artista lleidatà, promotor i mecenes. El museu, que en aquest primer període ocupà dues seus (fins el 1934, el Mercat de Sant Lluís i d'aquest any fins el 1939, l'Antic Hospital de Santa Maria), desenvolupà, amb la col·laboració d'altres entitats cíviques, com ara l'Ateneu de Lleida, una decidida acció cultural en la difusió de les arts i els artistes lleidatans. L'esclat de la Guerra Civil actuaria com un punt d'inflexió en la trajectòria històrica del museu. En acabar el conflicte bèl·lic inicià un lamentable període d'absoluta inactivitat, que es perllongaria prop de quaranta anys i que marcaria profundament el seu esdevenir futur. Tant és així que, fins gairebé el moment de la recuperació de les institucions democràtiques, el museu restà tancat i les seves col·leccions disgregades entre diferents edificis de la ciutat.

Durant la dècada dels vuitanta (la de la recuperació cívica i cultural provocada per l'arribada de la democràcia) es produí el ressorgiment de la institució com a tal i el museu, que tenia la seva seu a l'antic convent del Roser des de l'any 1975, passà a vincular-se amb la nova realitat cultural a partir, d'una banda, de la reivindicació de les trajectòries dels principals artistes lleidatans contemporanis i, de l'altra, de situar la ciutat dins dels canals d'exhibició de l'art. El Museu ocupa d'ençà el febrer del 2007 i de manera provisional els baixos, la planta primera i segona de l'edifici del Casino Principal, ubicat al carrer Major de Lleida, mentre espera la construcció de la que serà la seva nova i definitiva seu.

Col·lecció

Artistes

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.