diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Oli Ensomni

Obres

Fitxa de l'obra Ensomni

imatge de Ensomni
Ensomni c.1905

Comentari de l'obra Ensomni

És l'obra icònica de Joan Brull, la més coneguda i exposada. Tota ella conté els elements més definidors del simbolisme i, conseqüentment, de la maduresa artística de Brull: ens trobem davant una escena irreal –per tant, d’una realitat amagada- on una noia observa com unes altres dansen sobre l’aigua; unes dones que, en aquest cas, esdevenen angelicals (podrien haver estat el contrari, com el mite maligne de Salomé) i confereixen a l’escena una sensació que estem davant el més enllà.

Aquesta obra fou presentada per primer cop en públic el gener de 1906 a la Sala Parés –Brull ja havia tornat de París- i es pot considerar la culminació del camí que el pintor va començar a traçar cap el 1896 amb Calypso, l’obra amb la que guanyà la Medalla de Segona Classe a la III Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona. L’estil simbolista d’aquest quadre, deu moltíssim al que Brull va veure a França en autors com Collin, Aman-Jean, Lévy-Dhurmer o Émile-René Ménard, talment com apunta l’historiador de l’art Eliseu Trenc.

L’Ensomni va presidir l'homenatge que la Sociedad Artística y Literaria de Cataluña –Brull n’era membre- li va retre a la Sala Parés, al cap de poc d'haver mort. El 1913 entraria al museu i a partir d’aquell moment no ha parat de viatjar, ja que ha estat constantment sol·licitada per a importants exposicions, com la que es va celebrar al Grand Palais de París, amb el títol de “Le Symbolisme en Europe” (1976). A tall de curiositat, el 2011, aquest quadre va inspirar la col·lecció "Somni o realitat" del modista Raimon Bundó.

- Miquel-Àngel Codes Luna

Dades de l'obra Ensomni

Autoria
Joan BRULL (Barcelona, 1863 - 1912)
Títol
Ensomni
Datació
c. 1905
Mides
200 x 141 cm
Tècnica
oli
Suport
tela
Firma
"Brull". Angle inferior esquerre.
Ubicació
Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona)
Reproduïda a
Isabel FABREGAT; Reyes FAUS, 2009, p. 17
Exposicions / activitats
2015. Barcelona. Museu Nacional d'Art de Catalunya. "Joan Brull. Presentació del catàleg raonat"

Vídeo de l'obra Ensomni

© TVE. "Mirar un cuadro", 1988-11-07 | Joan Brull: Ensueño [en castellà]

© TVE. "Mirar un cuadro", 1988-11-07 | Joan Brull: Ensueño [en castellà]

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Llibreria / recursos:

portada del llibre

Joan Brull. Realitat i somni

Format
llibre
Família
realitats
Gènere
biografies, monografies, textos autògrafs
Tema
artistes i grups artístics
Autoria
Reyes FAUS (coordinació), Isabel FABREGAT MARIN (coordinació), Miquel-Àngel CODES LUNA (col·laboració)
70 € Comprar

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.