Fitxa de Museu d'Art Modern de Tarragona
Dades de contacte de Museu d'Art Modern de Tarragona
- Nom de l'espai
- Direcció
- Santa Anna, 8 | 43003 Tarragona
- Situació
- Google Maps
- Telèfon
- +34 977 235 032
- Correu-e
- mamt@dipta.cat
- Web
- www.dipta.cat/mamt
- Horari habitual
- 10:00 - 20:00 (dimarts - divendres) || 10:00 - 15:00 i 17:00 - 20:00 (dissabte) || 11:00 - 14:00 (diumenges i festius) || Dilluns tancat
- Dies gratuïts
- tots
- Tipus de fons
- art modern i contemporani
Sobre aquest espai:
El Museu d’Art Modern té per objectiu promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani, com també conservar i mostrar el seu patrimoni artístic. El 1976 la Diputació de Tarragona creà aquest centre amb la intenció primera de donar a conèixer les seves col·leccions. Aquestes s’havien iniciat al començament dels anys seixanta, quan adquiriren a les germanes de l’escultor Julio Antonio totes les obres que conservaven de l’artista. A partir d’aquesta data, i amb l’assessorament del director de l’Escola d’Art de Tarragona, Lluís M. Saumells, es van comprar les col·leccions d’obres dels escultors Santiago Costa i Salvador Martorell, i les de pintura de Josep Sancho i Piqué. També des de l’any 1943 (durant un temps anualment i després cada dos anys), la Diputació convocava els premis d’escultura Julio Antonio i els de pintura Josep Tapiró, i es reservava la propietat de les obres premiades. El 1976, doncs, arran del trasllat de l’Escola-Taller d’Art de l’antiga seu del carrer de Santa Anna a les noves dependències de Sant Pere Sescelades, es disposà d’una part de la Casa Martí i s'hi va poder ubicar el museu.
L’edifici actual del museu és fruit de la unió de tres antigues cases de la Part Alta de la ciutat. La primera havia estat propietat del Col·legi Jesuític dels Sants Reis. Confiscada per la Corona a la Companyia després de l’expulsió dels jesuïtes l’any 1767, fou comprada el 1772 per Antoni Martí i Gatell. A la dinovena centúria, el nét d’aquest, Gaietà Martí i Veciana, comprà dues cases veïnes, els anys 1838 i 1857, i procedí tot seguit a l’ampliació i restauració del primitiu casal. Un cop obert el museu l’any 1976, la Diputació adquirí definitivament l’immoble el 1983 i encarregà a l’arquitecte Jaume Mutlló el projecte d’adequació de l’edifici, reobrint les seves portes l’any 1991. El 2008 el museu renovà l’exposició de la col·lecció permanent i donà un important caràcter didàctic a la seva presentació.