diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Ignasi MALLOL (Tarragona, 1892 - Bogotá, 1940), vida, història, fets.

Artistes

Fitxa de Ignasi MALLOL (Tarragona, 1892 - Bogotá, 1940)

fotografia de Ignasi MALLOL

dades bàsiques de Ignasi MALLOL

Informació extesa de Ignasi MALLOL

Biografia:Nascut a Tarragona el 1892, la formació artística d’Ignasi Mallol es va desenvolupar a Barcelona al taller del pintor Gabriel Martínez Altés i les acadèmies de Joan Baixas Carreté i Francesc d’A. Galí. El 1908 va exposar en una mostra col·lectiva a l'Ateneu de Tarragona d'artistes locals i el 1910 va realitzar el seu primer viatge a Olot. El 1911 va passar l'hivern a París juntament amb Esteve Monegal, Francesc Vayreda i Domènec Carles i va participar a l'exposició de la Sala Parés que va seguir a la seva reforma, convertint-se en un dels seus artistes en cartera. El 1915, el seu antic mestre Francesc d’A Galí se’n va anar a l'ensenyament oficial i Mallol va agafar les regnes de la seva acadèmia. El 1922 va participar a l'Exposició de Primavera de Barcelona i el 1923 va viatjar a París, Brussel•les, Bruges i Londres al costat del seu amic Iu Pascual.

El 1928 va protagonitzar una significativa exposició individual a la Sala Parés amb la seva obra paisatgística i el 1929 va obtenir un premi extraordinari a l'Exposició de Primavera de Barcelona (a més de ser l'any que va decidir tornar a Tarragona). El 1930 va participar per primera cop a l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid, on va guanyar una Medalla de Segona Classe. El 1934, a instàncies de Mallol i amb el suport decidit de l'escultor Joan Rebull, es va crear el Taller-Escola de Pintura i Escultura de Tarragona, l'acceptació de la qual va ser enorme: el seu èxit el va motivar a iniciar gestions per a crear un museu d'art modern. Però amb l'esclat de la Guerra Civil, tots els projectes van quedar frenats i Mallol va ser nomenat delegat de la Comissaria General de Museus de la Generalitat de Catalunya, càrrec que desenvoluparia amb especial intensitat en pro del salvament del patrimoni artístic. El 1939, a tenor dels esdeveniments, va decidir emprendre el camí de l'exili, morint poc després a Bogotá.

A nivell històric i artístic, Ignasi Mallol és un pintor que per les seves conviccions i accions ha d'enquadrar-se dintre del moviment del Noucentisme, però que en termes plàstics es troba més proper als pressupostos estilístics del paisatgisme postimpressionista derivat de l'Escola d'Olot, encapçalada per Joaquim Vayreda. En aquest sentit, recordi’s que Mallol es va establir l'any 1917 a Olot, on seguint la tradició de la citada escola, va pintar algunes de les seves millors obres i es va convertir en un dels seus millors representants.

- Dr. Miquel-Àngel Codes Luna

Llibreria / recursos:

Exposicions i activitats (selecció):

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.