diderot! Art i accions artístiques

Telèfon
+34 615 567 243
Correu-e
box@diderot.info
ca
es

BETA

diderot! Art i accions artístiques

Libro: Pintura catalana. El Modernisme

Llibreria

Fitxa del llibre Pintura catalana. El Modernisme

portada del llibre

Comentari del llibre

Per primera vegada en gran format, les obres més importants d’un dels moments més rics de la pintura catalana: el Modernisme.

L’anhel de modernitat a l’europea era sentit pel món cultural català des dels anys vuitanta del segle XIX, i es va fer evident quan uns pocs arquitectes –Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, etc.– van començar a construir en uns paràmetres radicalment nous.

Un anhel de modernitat de magnitud semblant es va donar en la pintura, de manera estable entre nosaltres al voltant del 1890. Tot i això, ja trobem indicis escadussers de novetat radical en algunes obres primerenques de Ramon Casas, on es veuen traces inequívoques de l’impressionisme –aleshores l’estil pictòric considerat més modern en l’àmbit mundial.

Però ja abans que Casas fes el pas definitiu, alguns pintors de més edat que ell ja havien fet el primer pas cap a la modernitat. Eren sobretot paisatgistes amb fort predomini de la llum, com Joan Roig Soler. Tanmateix, van ser Ramon Casas i Santiago Rusiñol els definidors i el nucli central del nou moviment. I amb ells, en les diverses variants que un moviment tan ric suposa, els grans noms de la pintura catalana del moment: Alexandre de Riquer, Josep M. Tamburini, Adrià Gual o Gaspar Camps destaquen entre els simbolistes, com també el món singular d’Aristides Maillol, el gran escultor rossellonès. Lluís Graner i Francesc Gimeno també van sobresortir com a figures de fort caràcter personal, i Joan Llimona va ser l’ànima del Cercle Artístic de Sant Lluc, creat aleshores sota els auspicis del bisce Torras i Bages. Finalment, tanquen el cercle els anomenats postmodernistes, amb figures tan importants com Hermen Anglada Camarasa, Joaquim Mir, Isidre Nonell, Ramon Pichot o el mateix Picasso, i, amb ells, Lluïsa Vidal, sens dubte la millor pintora catalana de l’època modernista.

Dades del llibre / recurs Pintura catalana. El Modernisme

Format
llibre
Família
arts
Gènere
arts visuals
Tema
modernisme
Cronologia
XIX - XX
Àmbit geogràfic de referència
Catalunya
Títol
Pintura catalana. El Modernisme
Coordinació
Francesc FONTBONA
Col·laboració
Miquel-Àngel CODES LUNA
Edició
1
Lloc d'edició
Barcelona
Editorial
Enciclopèdia Catalana
Any
2016
Col·lecció
Grans Obres
Nombre de pàgines
416
Mides
33 x 42 cm
Llengua de publicació
català
Artistes vinculats
Hermen ANGLADA CAMARASA, Ramon CASAS, Francesc GIMENO, Lluís GRANER, Joan LLIMONA, Joaquim MIR, Isidre NONELL, Pablo PICASSO, Ramon PICHOT GIRONÈS, Nicolau RAURICH, Alexandre de RIQUER, Santiago RUSIÑOL, Josep Maria TAMBURINI, Ricardo URGELL, Lluïsa VIDAL.
ISBN/Dipòsit legal
9788441224476
Disponibilitat: ESGOTAT

Comparteix

Comparteix a Facebook
Tuiteja

Llibres i recursos de la mateixa secció que potser t'interessen:

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.